Menu Sluiten

NOV Keurmerk

NOV Keurmerk, Vrijwillige inzet goed geregeld!

Burgemeester Paul Depla heeft op maandag 28 september 2020 het NOV-certificaat uitgereikt aan het bestuur van Stichting De Sleutel in de Haagse Beemden.

Dit certificaat is het keurmerk van de Vereniging Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk. Organisaties van vrijwilligers of organisaties die veel met vrijwilligers werken, kunnen via een zelfevaluatie aantonen dat ze binnen hun organisatie alles goed geregeld hebben als het gaat om het werken met vrijwilligers.

Enkele voorbeelden waaraan een organisatie moet voldoen zijn: actief vrijwilligersbeleid, gedragscode en vrijwilligerscontract. Daarnaast worden er regelmatig gesprekken gevoerd met de vrijwilligers. Er wordt van de organisatie verwacht dat de vrijwilligers ruimte krijgen om zich verder te ontplooien en daarmee eigen activiteiten te ontwikkelen of workshops te geven.

Ontmoetingscentrum De Sleutel kan nu als stichting gratis VOG’s (Verklaring Omtrent Gedrag) aanvragen voor de vrijwilligers. De accommodatie is op alle relevante punten met betrekking tot de veiligheid en hygiëne gecontroleerd en de sociale veiligheid van de vrijwilligers is gewaarborgd met de aanstelling van twee vertrouwenscontactpersonen.

Intensief traject

De behandeling van de zelfevaluatie en aanvraag voor het NOV-keurmerk heeft zo’n 14 maanden in beslag genomen.

“Voor een organisatie die helemaal op vrijwilligers draait was het veel werk. Daarom zijn wij ook ontzettend trots dat wij dit belangrijke keurmerk op eigen kracht hebben behaald. Waar andere organisaties professionals kunnen inschakelen om de aanvraag te doen, hebben wij het geheel als vrijwilligers gedaan”, aldus Diana van Zon, NOV/VOG Coördinator Stichting De Sleutel.

In maart 2019 zijn het bestuur en vrijwilligers met de zelfevaluatie gestart, wat ertoe geleid heeft dat we vanaf dat moment het hele vrijwilligerstraject zijn gaan evalueren, vast zijn gaan leggen en verder uitgewerkt hebben aan de hand van de NOV zelfevaluatie.

Dit heeft geresulteerd in:

  • Vrijwilligersovereenkomsten
  • Intakegesprekken
  • Vastleggen van taakomschrijvingen
  • Begeleiding van vrijwilligers
  • Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
  • Sociale veiligheid
  • Interne communicatie
  • Inspraak door vrijwilligers
  • Tevredenheid van vrijwilligers
  • Vertrouwenscontactpersonen (VCP)

Het NOV-keurmerk Vrijwillige Inzet Goed Geregeld is geldig tot 28-09-2024 waarna het vrijwilligersbeleid van de stichting opnieuw geëvalueerd en beoordeeld wordt.

Stichting De Sleutel gebruikt functionele, analytische en tracking cookies. Door deze site te bezoeken, accepteert u het gebruik van cookies.  Meer info